UA

Як на дріжджах: активні кормові дріжджі нівелюють вплив шкідливої мікрофлори в кишківнику та сприяють збільшенню приростів поросят

13 Листопада 2021

Збалансована годівля є одним із чинників, що позитивно впливає на стан тварини, а додавання у корм певних кормових добавок, здатних нівелювати негативний вплив шкідливих мікроорганізмів, не лише посилює цей процес, а й надає можливість зменшити витрати на лікувальні засоби.

У цьому контексті особливий інтерес являють активні кормові дріжджі, які містять живу культуру клітин, що виступає антагоністами патогенної мікрофлори. Згідно нашого нещодавного виробничого дослідження у Вінницькій області було доведено високу ефективність пробіотиків і пребіотиків, споживання яких додавало апетиту та ваги поросятам, зменшувало ризики захворюваності. Детальніше розповідаємо про позитивні ефекти дії пробіотиків та пребіотиків.

Дріжджові пробіотики

Основою активних кормових дріжджів є живі дріжджі роду Saccharomyces cerevisiae в дріжджовій оболонці, яка утворена з інактивованих клітин дріжджів. Потрапляючи разом із кормом в організм тварини, найбільшу активність вони проявляють у товстому кишківнику. За результатами досліджень, вони покращують структуру ворсинок кишкового епітелію, а також стимулюють активність мембранних дисахаридів (сахарози, лактози та мальтози). Окрім того, дріжджі на основі Saccharomyces cerevisiae можуть перехоплювати шкідливі мікроорганізми, утворювати з ними комплекси та виводити їх з організму тварин.

Дріжджові пребіотики

Пребіотики на основі дріжджової культури роду Saccharomyces cerevisiae чинять абсорбційну, імуномоделяційну, гепатопротекторну дії.

Такі інактивні дріжджі містять компоненти клітинної стінки дріжджової культури — глюкани, манани, протеїни й хітозан. Їхній внутрішньоклітинний уміст багатий біологічно активними речовинами, зокрема амінокислотами, мікроелементами, попередниками синтезу вітамінів і вітамінами групи В, і містить глутатіон.

Завдяки властивостям мананів дріжджів патогени не можуть прикріпитися до стінки кишківника й розмножуватися, відтак швидко лишають зону шлунково-кишкового тракту. Наявність бета-глюканів забезпечує потужний антибактеріальний захист у слизовій кишківника. Глутатіон — біологічно активний трипептид є універсальним відновником для сполук, що утворилися в результаті патологічних процесів, зокрема запальних процесів у печінці.

Крім того клітини Saccaharomyces cerevisiae здатні виводити охратоксин — один із найпоширеніших і найнебезпечніших видів мікотоксинів для свиней. Зміцнення імунітету свиней — також одна з функцій активних кормових дріжджів, а саме глюканів, що містяться у внутрішньому шарі стінок дріжджових клітин.

Потрібна допомога?

Христина Назар

Керівник відділу кормового напрямку

+380 (32) 298 98 39

[email protected]

    Зв'яжіться з нами